Holi afbeelding

Met Holi Phagwa vieren Hindoes in maart het nieuwe jaar. Het is een belangrijke feestdag omdat het de eerste dag is na de volle maan van de Hindoe maand Chaitre. Het valt samen met het begin van de lente. Holi Phagwa kent meerdere betekenissen.

De religieuze betekenis van Holi heeft betrekking op het verhaal van Prahlada. Het verhaal gaat dat demonenkoning Hiranyakashipu boos is op zijn zoon Prahlada omdat hij god Vishnu aanbid in plaats van hem. Hiranyakashipu wilde Prahlada doden en vroeg zijn zus Holika te helpen. Holika had een mantel die haar onsterfelijkheid gaf als ze het droeg. Ze vroeg Prahlada om bij haar op schoot te zitten in de vuurstapel. Uiteindelijk verbrande de boze tante Holika en overleefde Prahlada het vuurstapel. Dit symboliseert de overwinning van het goede op het kwade.

Vanuit de filosofische kant herinnert het feest ons te richten op wat ons verenigt in plaats van wat ons verdeelt. Door het gooien van kleuren en water naar elkaar vallen sociale barrières weg en ontstaat er een gevoel van verbondenheid. Alle mensen, jong-oud, rijk-arm, ongeacht religie en afkomst feesten mee. Het Holifeest is ook een moment onze fouten erkennen en vergeven, en een nieuw begin te maken. 

Ten slotte kan Holi gezien worden als een viering van de natuur en de cyclus van de tijd. De lente staat tevens voor vernieuwing en wedergeboorte (reïncarnatie) van de natuur. Het herinnert ons te verbinden met de natuur en in te zien dat we deel uitmaken van een groter geheel.

Comments

comments