Spiritualiteit en wetenschap vormen de basis van de Hindoe cultuur. Verschillende spirituele festivals waaronder de Maha Shivratri worden zeer uitbundig gevierd door miljoenen Hindoes over de hele wereld. Het Maha Shivratri festival is gewijd aan God Shiva. Shiva is onderdeel van de symbolische drie-eenheid (Brahma, Vishnu en Shiva) en wordt gezien als de constructieve vernietiger die nodig is voor vernieuwing. Maha Shivratri betekent letterlijk ‘de grote nacht van Shiva’ en wordt elk jaar volgens de hindoe kalender gevierd op de 14e nacht (Chaturdashi Tithi) tijdens de Krishna Paksha (donkere maanhelft d.i. de volle maan tot de nieuwe maan) van de maand Magha/Phalguna. De Chaturdashi Tithi is op dinsdag 13 februari en begint om 18:04 uur en eindigt op 14 februari om 20:16 uur. De Maha Shivratri is dus op dinsdag 13 februari volgens de westerse kalender. De meeste mandirs in Nederland zijn tijdens Maha Shivratri de hele nacht open met verschillende programma onderdelen voor de mandir bezoekers. De hele avond/nacht staat in het teken van de aanbidding van God Shiva. Een heel belangrijk en populair programma onderdeel op deze avond is de Shiva Abhisekh waarbij de Shiva Linga wordt vereerd, door een oplossing van water, melk, yoghurt, honing en geklaarde boter te offeren. 

Maha Shivratri wordt door Shiva devoten hoofdzakelijk gevierd door het herhaaldelijk opzeggen van ‘AUM NAMAH SHIVAJE’ of door het reciteren van de Maha Mrityunjaya Mantra (zie hieronder) uit de Rig Veda.

De Mahamrityunjaya mantra is volgens de vedische geschriften een krachtige mantra om je fysieke gezondheid te bevorderen en de atman (ziel) te zuiveren.

Maha Mrityunjaya Mantra

त्र्यम्बकं यजामहे  Om TryAmbakam Yajamahe
सुगन्धिं पुष्टिवर्धनम् Sugandhim PussttiVardhanam
उर्वारुकमिव बन्धनान्  Urvaarukamiva Bandhanaan
मृत्योर्मुक्षीय मामृतात् Mrtyor Mukshiya Maamrtaat

Vrij vertaald betekent dat wij bidden tot God Shiva om bevrijd te worden van de dood omwille van onsterfelijkheid.

Om deze mantra te beluisteren klikt u op het icoontje hieronder.

Namens het bestuur van Mahasabha

dr. Rajesh B. Bajnath

Comments

comments