Divali of deepavali is het feest van het licht dat door miljoenen Hindoes en sympathisanten over de hele wereld wordt gevierd. Divali is afgeleid van het Sanskrit woord deepavali en betekent letterlijk ‘een rij van lampen’. De nacht van Divali is de donkerste nacht in die maand. Om de duisternis te verdrijven worden kleine olielampjes (Diya’s) aangestoken en opgesteld in huizen, gebouwen en tempels.

Op de dag van Divali worden twee historische momenten herdacht. Als eerst wordt de komst van Lakshmi Mata herdacht. Zij is de manifestatie van God in de vorm van moeder Lakshmi. Zij staat voor geluk, licht, rijkdom, harmonie en voorspoed. Ook wordt de komst van Shri Ram (de zevende incarnatie van God Vishnu), naar Ayodya herdacht. Na het verslaan van de demonenkoning Ravan kwam hij na 14 jaar terug naar zijn land en volk. Om deze overwinning te vieren had het volk van Ayodhya de huizen en de straten verlicht met vele Diya’s.

Divali symboliseert niet slechts ‘de overwinning van het Goede op het Kwade en van het Licht op de Duisternis’, maar het betekent ook op zoek gaan naar de ultieme waarheid namelijk het licht in jezelf. Daarom is Divali niet een feest voor slechts Hindoes en sympathisanten maar het is een feest voor iedereen, ongeacht etnische afkomst of geloof.
Divali herinnert ons dat wij mensen eerst het licht in onszelf moeten zoeken en daarna dit licht brengen in het leven van anderen. Het leert ons de ware essentie van van vrede, geluk, liefde, saamhorigheid, welvaart en gezondheid.

Divali is een ideale tijd om de onderlinge (familie)banden te verstevigen.
Shri Sanatan Dharm Mahasabha staat voor het bevorderen van de samenhorigheid en vrede binnen de samenleving. Mahasabha wenst u allen een gezegend Divali feest toe.
Moge de zegen van Lakshmi Mata het gehele jaar door op u rusten.

Shubh Divali!
Sanatan Dharm Mahasabha Nederland.

Comments

comments